Wat is er nu gezelliger dan een hele avond borrelen met je vrienden, met een tafel vol kleurrijke schaaltjes met Spaanse lekkernijen? Voor de Spanjaarden draait tapas eten niet alleen om het genieten van allerlei kleine gerechtjes, maar het is ook een mooie sociale traditie, die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de Spaanse cultuur. Er wordt tijdens het eten van tapas veel waarde gehecht aan het urenlang tafelen, gedachten uitwisselen en plezier maken met aandacht voor elkaar. 

De oorsprong van de Spaanse tapas

Er gaan meerdere verhalen rond over de geschiedenis van de tapas. Een daarvan is dat alles lang geleden begonnen is bij de Spaanse boeren en de harde werkers. Zij kregen eind van de middag trek in een glas wijn met iets hartigs erbij. Vanwege de vele vliegen werd een plak gerookte ham of kaas op hun glas neergelegd als beschermende ‘deksel.’ De letterlijke vertaling van het woord ‘tapa’, is dan ook deksel. Dit hartige deksel-hapje is uiteindelijk uitgegroeid tot een ware Spaanse tapascultuur.

Wij eten tapas vaak als diner, maar in Spanje wordt het tussen de maaltijden door gegeten. Wanneer je in Spaanse bar komt, staan de verschillende soorten tapas al tentoongesteld op de bar. In sommige tentjes wordt standaard een tapas hapje van het huis geserveerd bij je drankje. 

Authentieke Spaanse tapashapjes 

Wil je zelf een traditionele Spaanse tapas organiseren? Kies dan voor echt Spaanse gerechtjes en maak alles zelf. De authentieke Spaanse tapas hapjes zijn bijvoorbeeld patatas bravas, (gefrituurde aardappels in olie), chorizo, gemarineerde aubergine, champignons, en garnalen in knoflookolie. Serveer je tapas in allerlei verschillende kleurrijke schaaltjes van aardewerk, en zorg voor genoeg prikkertjes. 

Ook een smaakvolle Spaanse wijn mag uiteraard niet ontbreken bij je tapasavond. Als witte wijn is een frisse Spaanse Verdejo zeer geschikt voor bij je tapasgerechtjes met vis en gevulde champignons. Een passende rode wijn is bijvoorbeeld een Tinta de Toro of Rioja. Deze rode wijnen smaken vanwege hun krachtige maar soepele karakter uitstekend bij de Spaanse ham, patatas bravas en chorizo. 

Voorbereiding 

Een goede voorbereiding van je tapasetentje is wel zo prettig, zodat je zo min mogelijk stress hebt op het laatste moment, en met alle aandacht bij het gezelschap kunt zijn tijdens het etentje. Je kunt bijvoorbeeld vast een paar dagen van te voren wijn bestellen voor bij je tapas, zodat je ruim de keuze hebt qua assortiment en niet met zware flessen in de weer hoeft. Maak ook een boodschappenlijstje en doe je inkopen een dag voor je diner. De meeste koude gerechtjes kun je al ruim van te voren maken. 

Begin een uur voordat je gasten komen met de aankleding van de tafel. Feestelijke kleurrijke borden, kleine vaasjes met verse bloemen, kaarsen en een Spaans muziekje maken je tapas avond helemaal compleet!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen