Voetbalshirts zijn in de loop van de jaren flink geëvolueerd en wie de oudste shirts erbij pakt ziet alleen aan de video’s en foto’s al af dat de gebruikte stof toen volledig afweek van wat we vandaag zien in de voetballerij. De retro shirts uit de vorige eeuw zijn nog altijd mooi, maar heel erg gebruiksvriendelijk zullen ze niet zijn geweest.
De laatste jaren zijn voetbalshirts ook nog eens een stuk strakker en daarmee modieuzer geworden, al is er ook een hoop aandacht voor de functionaliteit van het shirt. In het meest gunstige geval is deze zo licht mogelijk en heeft de drager nauwelijks door dat die er zit. Dat is weer reden om de vraag te beantwoorden van welke stof voetbalshirts zijn gemaakt.
Polyester: voor optimale prestaties
Hoewel het niet helemaal ongebruikelijk is dat er ook sportkleding of voor een deel is gemaakt van katoen (bijvoorbeeld poloshirts) zien we toch dat de voetballerij zo’n beetje elk voetbalshirt is gemaakt van polyester. Dat geldt voor zowel de wedstrijdcollectie als de trainingscollectie, want in beide gevallen levert de drager een fysieke prestatie. Om die prestatie te maximaliseren moet de belasting van het shirt weer worden geminimaliseerd. Dat is de laatste jaren aardig gelukt en dat is voor een groot deel te danken aan polyester.
Vochtafstotend effect
Polyester is dan ook een populair materiaal dat als uitermate licht geldt en daarmee prettig is voor diegene die het shirt draagt. Dat is vooral in warme omstandigheden het geval, want voetbalshirts van polyester worden namelijk belast door een hoop vocht als gevolg van de sportieve prestatie die geleverd wordt. De transpiratie die daarbij ontstaat wordt echter zo goed mogelijk afgestoten zodat het shirt niet zwaar wordt door alle zweet. Een gedeelte van de vocht verdwijnt daarmee, alhoewel een volledig droog shirt een utopie is.
Andere voordelen van polyester
Andere voordelen van polyester zijn dat deze stof erom bekend staat kleurvast te zijn en ook de kwaliteit behoudt. Daarom kan het shirt tal van keren worden gewassen in de wasmachine zonder dat dit merkbaar is aan de kwaliteit. Vooral voor tijdloze voetbalshirts is dat handig of voor voetbalshirts die op lange termijn nog gedragen zullen worden. De meeste voetbalshirts zijn tegenwoordig van deze stof gemaakt alhoewel sportmerken er daarnaast allerlei nieuwe technieken aan verbinden die de prestaties nog meer moeten verhogen. Dit is met name het geval voor Adidas, Nike, en Puma.