Als het gaat om je motivatie op te krikken, zijn er een heleboel verschillende dingen die je kunt doen. Er is geen pasklaar antwoord, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Dat gezegd hebbende, hier zijn zeven algemene tips die de meeste mensen zouden moeten helpen hun motivatie te verhogen.

Tip #1: stel doelen

Een doel hebben is een van de krachtigste dingen die je kunt doen om je motivatie te verhogen, en kan in veel gevallen op zichzelf al voldoende motivatie zijn. Niet alleen dat, maar studies hebben ontdekt dat het hebben van meerdere doelen of streefdoelen je in totaal daadwerkelijk meer kan helpen bereiken dan je op slechts één tegelijk te concentreren. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om specifiek te zijn in wat het is dat je wilt. Met een al te vaag doel als “meer verkopen” kom je er niet. Probeer in plaats daarvan iets als: “Ik wil in maart voor 10.000 euro aan producten verkopen”. Zorg er evenzo voor dat je doel(en) realistisch voor je zijn. Als ze dat niet zijn, dan zul je uiteindelijk teleurgesteld zijn als je je doelen niet haalt.

Tip #2: Gebruik SMART doelen

Zoals gezegd is een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden bij het stellen van een doel, dat het realistisch en haalbaar moet zijn. Om er zeker van te zijn dat je doel uitvoerbaar is, gebruik je de “SMART” criteria als leidraad. Dit acroniem staat voor Specifiek, Meetbaar, Haalbaar/Bereikbaar, Relevant/Realistisch en Tijdgebonden/Tijdgebonden. Een goed verkoopdoel zou bijvoorbeeld al deze kenmerken hebben: Stel dat ik voor 1 mei van dit jaar voor 10.000 euro aan producten wil verkopen. Mijn specifieke doel zal zijn ‘Verkoop 200 eenheden tussen 4/1 en 5/1.’ Omdat ik voor 10.000 euro aan producten wil verkopen, is mijn doel meetbaar. Het is ook haalbaar en relevant voor mij.

Tip #3: Gebruik (weer) SMART doelen

Dat een doel voldoet aan de criteria om SMART te zijn, wil nog niet zeggen dat het motiverend is. Immers, als het bereiken van een al te ambitieus doel jaren van je levensverwachting afneemt zul je er waarschijnlijk niet al te opgewonden van raken. Dat gezegd hebbende, zelfs als doelen bereikt worden kunnen ze niet motiverend zijn als ze geen rekening houden met wat ons als individu motiveert. Zo kan de ene persoon bijvoorbeeld vinden dat doelen die te maken hebben met betrokkenheid bij de gemeenschap of het helpen van anderen meer motiveren dan doelen die strikt op geld gericht zijn. Evenzo, als geld geen motiverende factor voor je is, zal het stellen van doelen die draaien om het verwerven van rijkdom waarschijnlijk niet veel doen om je motivatie te vergroten.

Tip #4: Stel doelen rond dingen waar je goed in bent

Het goede nieuws is dat het feit dat iets voor jou niet motiverend is, niet betekent dat het onbelangrijk is. De sleutel is uit te zoeken wat je motiveert en dat te gebruiken om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je tijd en inspanning haalt door dienovereenkomstig doelen te kiezen. Bijvoorbeeld, stel dat je een bovengemiddelde schrijver bent maar moeite hebt met wiskunde. Een slim doel zou zijn om je schrijfvaardigheid te verbeteren door cursussen te volgen of boeken over het onderwerp te lezen. Aan de andere kant, je richten op het behalen van geweldige resultaten in vakken als algebra ondanks je gebrek van motivatie, en je staat misschien al op de rand van een inzinking voor je halverwege je leerboek bent.

Tip #5: Zorg voor wat verantwoording

Besef allereerst dat verantwoording afleggen aan iemand anders voor sommige mensen net zo motiverend kan zijn als doelen stellen is – of zelfs meer. Onderzoeken hebben zelfs uitgewezen dat het toevoegen van een element van competitie of vergelijking iemands drang om zijn doel(en) te bereiken verder kan vergroten. Bijvoorbeeld, de handeling van het zichtbaar houden van je vorderingen in de richting van je afslankdoel door ze op Facebook te posten kan je motiveren om niet alleen af te vallen maar ook gezonder te eten om te behouden wat je al bereikt hebt. Als dit voor jou werkt, ga er dan voor! Aan de andere kant als het op de hoogte brengen van je vrienden van je dieetplan maakt je meer geneigd te verslappen, maak je geen zorgen – er zijn andere manieren om je te helpen jezelf verantwoordelijk te houden zonder elke beweging van je uit te zenden. Een ervan is gewoon jezelf verantwoordelijk houden voor welk resultaat je ook zoekt, in plaats van jezelf met anderen te vergelijken. Bijvoorbeeld door te besluiten dat de enige die je tevreden wilt stellen, jezelf bent en er geen moer om te geven of iemand anders teleurgesteld zou zijn als je je doel niet bereikt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen