Als je in Turkije bent, zijn er een aantal verbazingwekkende plekken om te bezoeken. Je kunt de grootsheid en geschiedenis van Istanboel verkennen, door de ruïnes van Efeze dwalen, of de natuurlijke schoonheid van Cappadocië in je opnemen. Elke plek biedt zijn eigen unieke attracties die de moeite van het ontdekken waard zijn. Hier zijn vijf van de beste plaatsen om te bezoeken als je in Turkije bent.

1. Istanboel

Eerste op de lijst is Istanbul, Turkije’s grootste stad en handelscentrum. Ondanks haar grote omvang zal de bezoeker van deze oude stad ontdekken dat ze verrassend gemakkelijk te navigeren is. De klanken van straatmuzikanten samen met de geur van specerijen die door de lucht waait, lonken naar ontspannen wandelingen over de Galatabrug of door historische monumenten zoals de Hagia Sophia. Bezoek hier zeker het Topkapi Paleis, de Sultanahmet Moskee (Blauwe Moskee), de Basilica Cisterne, de Grote Bazaar, en de Chora Kerk.

2. Cappadocië

Een andere plek in Turkije die een bezoek waard is, is Cappadocië . Dit prachtige landschap heeft voor elk wat wils: rijke geschiedenis, schitterende uitzichten, unieke architectuur, en ondergrondse steden. Meer dan 30 ondergrondse steden werden hier ontdekt na de erosie van de rotsen, waardoor deze door mensen gemaakte schuilplaatsen, die zo’n 8.000 jaar geleden uitgehakt werden, blootgelegd werden. Sommige van deze plekken (zoals Derinkuyu en Kaymakli) omvatten meerdere niveaus met woonruimtes, keukens, voedselopslagplaatsen, ventilatieschachten, putten om vers water te verzamelen, smalle gangen om de mensenstroom in goede banen te leiden of voorraden zoals olie en wijn op te slaan, gemeenschappelijke ruimten die gebruikt werden voor commerciële doeleinden zoals het vervaardigen van kleren of schoenen, en kerken die gebruikt werden in tijden van vervolging. Vandaag kun je in je eigen tempo door veel van de bewaard gebleven huizen hier toeren, door te genieten van een heteluchtballonvaart of een wandeling met gids naar beneden in een vallei.

3. Efeze

Erşus, gebouwd op de hellingen van de berg Pion, is een oude stad die in het begin van de 2e eeuw v.C. door Grieken gesticht werd. Ze bleef onder Griekse controle tot 133 v. Chr. toen koning Attalos III van Pergamon ze aan Rome naliet, waarna ze de hoofdstad van Klein-Azië werd tijdens haar hoogtepunt in 129 n. Chr. met een bevolking die geschat wordt tussen 250.000 en 700.000 mensen. Vandaag kun je de Bibliotheek van Celsus bezoeken die meer dan 12.000 rollen herbergde met informatie over geneeskunde, recht, wiskunde, astronomie. Je kunt ook een rondleiding krijgen door het Odeon (Raadhuis) waar burgers naar toneelstukken konden luisterenen musicals. Er zijn ook veel andere historische plaatsen die de moeite waard zijn, zoals de Terrashuizen, het Grote Theater (waar je vanaf het toneel een deel van een muur kunt zien), en de Tempel van Hadrianus.

4. Gallipoli

Gallipoli is een interessante plaats om te bezoeken als je meer wilt weten over Anzac Day . Australië en Nieuw-Zeeland waren beide kort bij de Eerste Wereldoorlog betrokken en brachten kostbare offers op dit slagveld tegen Duitsland en Turkije . De geallieerde campagne mislukte en resulteerde in zo’n 36.000 Australische en Nieuw-Zeelandse slachtoffers (waaronder 8.700 doden), samen met de strijdkrachten van Groot-Brittannië, Frankrijk, India, en Newfoundland die hier ook vochten. Maak zeker ook een rondleiding over Lone Pine Cemetery, waar meer dan 300 graven uit de tijd periode liggen, evenals het Chunuk Bair Memorial en Anzac Cove.

5. Ankara

Last but not least is Ankara de hoofdstad van Turkije, waar meer dan 5 miljoen mensen wonen. Deze stad is bekend om haar rijke geschiedenis die teruggaat tot de Bronstijd , en is daarmee een van de oudste steden ter wereld. Ankara is ook de geboorteplaats van de Republiek Turkije. De stad heeft bezoekers veel te bieden, zoals het Museum van de Anatolische Beschaving, dat meer dan 14.000 artefacten herbergt van verschillende oude beschavingen die dit land bewoonden. Je kunt ook het Mausoleum van Atatürk, de eerste president van de Republiek Turkije, bezoeken, of een wandeling maken door een van de vele parken, zoals Gençlik Parkı.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, of gewoon van prachtige uitzichten wilt genieten, Turkije heeft voor elk wat wils. Zet deze vijf verbazingwekkende plaatsen zeker op je lijstje bij het plannen van je volgende reis!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen